donderdag 17 oktober 2024

Uit de bieb van Breskens (1) - Boutje van de rommelberg

“Boutje van de rommelberg” is geschreven door Mirjam van Oldenhave, die ook de serie "Mees Kees" schreef. Met fantasievolle illustraties van Rick de Haas. Ik heb “Boutje” samen met Lieke op onze woensdagmiddagen gelezen en voorgelezen. We vonden het allebei een superleuk boek! Alles zit erin: het is boeiend, grappig, creatief, avontuurlijk, spannend en gevoelig.

Het verhaal gaat over  Boutje, een heel creatieve jongen, die samen met zijn vader rondtrekt in een oude caravan. Ze worden echter overal weggestuurd, tot ze bij een grote verlaten rommelberg komen. Daar vinden ze een rustige staanplaats en ze zijn helemaal blij.

Dan wordt er een gouden beeldje vermist. De politie komt zoeken in de rommelberg en vindt het. Boutjes vader Ed wordt verdacht en meegenomen naar de  gevangenis. Boutje blijft alleen achter in de caravan.

Gelukkig maakt hij kennis met een heel rijk en slim buurmeisje, SiSi, dat hem helpt bij allerlei praktische problemen. Bijvoorbeeld hoe hij geld kan verdienen om eten te kunnen kopen.

Ze organiseren samen een winkeltje met spullen  uit de rommelberg. Van allerlei afgedankte spullen maakt Boutje nieuwe “gadgets”, die grif gekocht worden door rijke dames uit de nabijgelegen villawijk. 

Dan maken ze samen een plan om Boutjes vader te bevrijden. Een plan vol risico’s. Maar ook hier krijgen ze hulp. En wel van gevangenisschoonmaker Sjan , die de situatie in en om de gevangenis goed kent. Ook hondje Ali, steenbok Rambo en kanarie Elvis maken deel uit van het Bevrijdingsplan. Hoewel dat plan heel listig in elkaar zit en tot in de puntjes wordt voorbereid, gaat het toch mis. Ze bevrijden de verkeerde gevangene! Het is Kartof die ‘s nachts van zijn bed wordt gelicht en mee naar buiten gaat! Na ontdekking verliest schoonmaker Sjan zijn baan, maar dat geeft hem de ruimte en de tijd om Boutje te helpen met zijn winkel en die zelfs uit te breiden met een terras en eten en drinken.
En ook de kersversbevrijde Kartof gaat achter de schermen meehelpen.
Hoe het verhaal verrassend en fantasievol verdergaat, moet je zelf maar (voor)lezen.




Dit boek is een aanrader om voor te lezen aan kinderen vanaf 6 jaar. Zelf lezen moet lukken vanaf 8 jaar.
En dat Lieke en ik niet de enigen waren die hebben genoten van het boek, bleek toen kleinzoon Luca vertelde dat hij het boek al kende: Zijn juf had het net aan de klas voorgelezen! 
Zo leuk!

En.....het boek staat gewoon in de bibliotheek van Breskens!

Tot slot:
Op 15 januari 2025 wordt  het nieuwe boek over Boutje verwacht.
“ Boutje en het onderwaterpretpark”.











2 opmerkingen:

ireneinhetatelier zei

Dankzij jouw recensie krijg ik echt zin om dit boek te gaan lezen.

Jeanne zei

Wat leuk! Dat is nou net de bedoeling!

Uit de bieb van Breskens (1) - Boutje van de rommelberg

“Boutje van de rommelberg” is geschreven door Mirjam van Oldenhave, die ook de serie "Mees Kees" schreef. Met fantasievolle illus...