Afgelopen donderdag stuitte ik in de bibliotheek op dit kinderboek over kunst. Het is geschreven door Manon Berns, die al eerder spannende kinderboeken schreef over kunstenaars als Banksy en Kandinsky.
Het boek toont 16 kunstwerken uit verschillende tijdperken en stromingen. Aan de hand daarvan worden vragen gesteld die tot nadenken stemmen.
Ik was meteen helemaal enthousiast! Uiteraard door de inhoud, maar zeker ook door de mooie moderne lay-out, de korte leesstukjes, het prettige lettertype en de witruimte.
Ieder hoofdstuk begint met een foto van een kunstwerk. Dan volgt er een fantasieverhaal over het werk en /of de kunstenaar.
Daarna een bladzijde “Wist je dat?” Met feiten en weetjes over de kunstenaar en de tijd waarin hij leefde. Of de stroming waar hij deel van uitmaakte. En tot slot worden kinderen uitgedaagd om zelf iets rondom het kunstwerk te maken of te doen.Maar vooral worden de kinderen gestimuleerd om goed naar de kunstwerken te kijken en hun mening te vormen.
De kunstwerken die behandeld worden zijn o.a. De Nachtwacht van Rembrandt , de Nana’s en het Tarotpark van Niki de St. Phalle, de Urinoir van Michel Duchamps en uitleg wat conceptuele kunst is, de portretten van Frida Kahlo en het allereerste abstracte schilderij van Kandinsky.
Een aantal van de werken heb ik gezien, en in het Tarotpark van Niki de SP ben ik zelf geweest, dus dat maakte het boek voor mij wel extra leuk. Maar ik kende zeker niet alle namen en werken in het boek. Dus: ook voor volwassen kunstminnaars is het vast nog interessant en leerzaam.
Ik zou willen dat ik nog een klas met kinderen had. Dan zou ik iedere week (of iedere 2 weken) een middag uittrekken om een kunstwerk uit dit boek behandelen, het verhaal voor te lezen en er samen over te praten. Als afsluiting gaat de groep daarna lekker zelf aan de slag. In de trant van die kunstenaar natuurlijk, want er staan zulke leuke opdrachten in!
Ik weet niet of het mag, maar ik laat toch even een voorbeeld van een pagina met weetjes over de Rietveldstoel zien. Hier zie je meteen ook hoe de link met tijdgenoot Mondriaan wordt gelegd.
3 opmerkingen:
Dat denk ik ook zo vaak: ik wilde dat ik nog een klas had. Het lijkt me een leuk boek
Dat lijkt me zeker een heel inspirerend boek om in een klas te gebruiken
Dat lijkt me een mooi boek, niet zo maar kijken, maar er ook iets mee doen...had ik jaren eerder moeten hebben.😅
Een reactie posten