Mijn eerste kerstdiner was bij mijn oma op Hoofdplaat. In mijn herinnering waren er veel mensen, want opa en oma hadden 4 dochters en een zoon, met aanhang. Die er allemaal waren.
Oma had heerlijk gekookt. Ik weet natuurlijk niet meer precies wat, maar ze was beroemd om haar heldere bouillonsoep met balletjes, de hele zachte koeientong in tomatensaus, perfecte aardappeltjes en heerlijke salade met zelfgemaakte mayonaise. En met kerst waren er ongetwijfeld spruitjes uit eigen tuin. Ik proefde er bij het dessert (geen toetje, want oma kwam uit België dus het was een dessèrt) voor het eerst echte slagroom, een zaligheid vond ik dat.
Ikzelf maak al jaren geen kerstdiner op eerste of tweede kerstdag . Daarvoor in de plaats is Kerstavond gekomen. Met pakjes onder de boom, veel lichtjes en het huis gezellig versierd. In plaats van een kerstdiner maak ik een kerstbuffet met salades en een vis- en een vleesschotel. Veel groentes, zodat de kinderen nog gezonde keuzes kunnen maken voordat ze tijdens de kerstdagen aan het echte werk gaan beginnen.;-)
Overigens houden ook bij mij die gezonde keuzes wel op bij het toetjesbuffet. Dat heb ik de laatste jaren ingevoerd voor de kleinkinderen. En daar zijn ze dol op.
3 opmerkingen:
ja Hoofdplaat leuke herinneringen. 31dec1962 was ook bijzonder
Wat een mooie versiering!
Buffet spreekt mij ook meer aan. 😉
Ik wist niet dat je oma uit België kwam, maar ik weet wel dat je goed kan koken. Succes vandaag en een heel gezellige avond gewenst. Doe ze de groeten!
Een reactie posten